WASHINGTON/LONDEN - Amerikaanse, Britse en Russische diplomaten maken zich grote zorgen over het snelle tempo waarin Pakistan zijn voorraad nucleair materiaal uitbreidt.

De diplomaten vrezen dat het materiaal in handen van terroristen valt of dat het wordt gebruikt tegen India, dat net als Pakistan over kernwapens beschikt.

De zorg over de nucleaire ambities van Pakistan blijkt uit geheime Amerikaanse overheidsdocumenten die de klokkenluiderswebsite WikiLeaks heeft gepubliceerd.

De Amerikaanse krant The New York Times en het Britse dagblad The Guardian berichten woensdag over de documenten.

Ramp

In de berichten stellen westerse diplomaten dat Pakistaans nucleair materiaal in verkeerde handen terecht kan komen omdat de politieke instabiliteit in Pakistan toeneemt en er bovendien een economische ramp voor het Centraal-Aziatische land dreigt.

De Amerikaanse ambassadeur in Pakistan, Anne Patterson, schreef in 2009 over een grote voorraad hoogverrijkt uranium in een Pakistaanse opslagplaats. Ze stelde dat met dit materiaal mogelijk een kernwapen kon worden gemaakt en dat regeringsfunctionarissen dit uranium naar de verkeerde personen zouden kunnen smokkelen.

Macht

Ook Rusland blijkt de ontwikkelingen in Pakistan met argusogen gade te slaan. ''De islamisten proberen niet alleen de macht in Pakistan te grijpen, ze proberen ook nucleair materiaal in handen te krijgen'', schreef Joeri Korolev van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken aan Amerikaanse regeringsmedewerkers.

Korolev stelde dat in Pakistan 120.000 tot 130.000 mensen direct betrokken zijn bij de programma's voor raketten en nucleair materiaal. Volgens hem is het niet mogelijk te garanderen dat die medewerkers allemaal voor 100 procent loyaal en betrouwbaar zijn.

Verder blijkt uit de documenten dat de positie van de Pakistaanse regering van president Asif Ali Zardari zwak is. Zardari vertelde de Amerikaanse vicepresident Joe Biden dat hij er rekening mee hield dat het Pakistaanse leger hem zou afzetten.

Misplaatst

Een woordvoerder van het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Islamabad noemt de vrees voor terroristen die nucleaire wapens in handen zouden krijgen "volslagen misplaatst".

''Hun vrees is misplaatst en kan worden gerekend tot laatdunkendheid'', aldus de woordvoerder die beklemtoonde dat er nog nooit een incident was voorgevallen met het Pakistaanse nucleaire materiaal. De Britten en Amerikanen hebben volgens hem historisch gegroeide vooroordelen over Pakistan.