LYON - Interpol heeft de 188 lidstaten opgeroepen WikiLeaks-oprichter Julian Assange aan te houden. Een woordvoerster van Interpol heeft dat woensdag laten weten.

Aanleiding is een arrestatiebevel dat Zweden tegen de 39-jarige Assange heeft uitgevaardigd. Assange wordt verdacht van verkrachting en van seksuele intimidatie.

De Australiër Assange heeft geen vaste woonplaats en zijn verblijfplaats is onbekend. Mogelijk houdt hij zich op in Groot-Brittannië.

Assange heeft alle beschuldigingen tegengesproken. Hij stelt dat hij het slachtoffer is van een lastercampagne, die op touw is gezet omdat hij honderdduizenden Amerikaanse overheidsdocumenten heeft gepubliceerd.

Ecuador

Begin deze week liet het ministerie van Buitenlandse Zaken van Ecuador weten dat Assange zich in het Zuid-Amerikaanse land zou mogen vestigen.

De Ecuadoraanse premier Rafael Correa ontkende dinsdag echter dat er een officieel aanbod aan Assange is gedaan. Correa trok het aanbod in. Hij zei dat WikiLeaks een fout heeft gemaakt door het vrijgeven van informatie van Amerikaanse overheidsdiensten.

Volg reacties op Twitter via NUlive.

WikiLeaks-oprichter gezocht