WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates heeft dinsdag het Congres opgeroepen nog dit jaar te besluiten dat homoseksuelen in het leger voor hun geaardheid uit mogen komen.

Gates deed zijn uitspraken kort nadat het Pentagon een rapport over het onderwerp naar buiten had gebracht.

Daarin staat dat de openlijke aanwezigheid van homoseksuelen in het leger niet tot problemen zal leiden.

Geaardheid

De meerderheid van de militairen zou voorstander zijn van het toelaten van homo's die voor hun geaardheid uitkomen. Voor het onderzoek werden 400.000 militairen en 150.000 partners ondervraagd.

In het Amerikaanse leger geldt de zogeheten 'don't ask, don't tell'-regel, die in 1993 is ingevoerd. Homo's kunnen alleen in het Amerikaanse leger dienen als ze zwijgen over hun geaardheid. Het Huis van Afgevaardigden heeft de afschaffing van het homoverbod al goedgekeurd, maar het plan strandde in september in de Senaat.

Democraten

De Democraten hebben haast met de plannen vanwege de uitslag van de Congresverkiezingen begin november. Die werden gewonnen door de Republikeinen, die voor een verbod op openlijke homoseksualiteit in het leger zijn. De nieuwe senatoren worden in januari beëdigd en dan is de kans op een meerderheid voor het voorstel verkeken.

President Barack Obama hoopt dat het rapport kan helpen de weg vrij te maken voor het besluit in het Congres. Hij heeft zestig stemmen nodig en hoopt dus een aantal Republikeinen over de streep te trekken om met de Democraten mee te stemmen.