GERONA - Een 45-jarige verpleger in een Spaans bejaardentehuis heeft dinsdag het doden van elf bejaarden bekend. Volgens zijn advocaat handelde de man ''uit medelijden''.

De man, die actief was in het Catalaanse Olot, dwong zijn slachtoffers schoonmaakmiddelen of een mengsel van medicijnen te drinken.

Ook gaf hij een aantal mensen een overdosis insuline. Alle sterfgevallen werden door een arts bestempeld als een natuurlijke dood.

Brandwonden

De politie arresteerde Vila op 18 oktober, nadat bij een 85-jarige overleden vrouw brandwonden in haar mond waren aangetroffen. De verpleger bekende daarop drie mensen om het leven te hebben gebracht door ze te dwingen bleekmiddel te drinken.

De rechter besloot nader onderzoek te doen na de bekentenis en gaf opdracht om acht lijken op te graven. Vila verklaarde daarna dat zes van die mensen zijn slachtoffer waren. Ook bekende hij verantwoordelijk te zijn voor de dood van nog eens twee anderen.

Vila was sinds augustus 2009 actief als 'engels des doods'. Hij zit momenteel vast op een psychiatrische afdeling van een gevangenis.