GENEVE - De Verenigde Naties hebben in 2011 7,4 miljard dollar (bijna 5,7 miljard euro) nodig voor noodhulp. Dat maakte de volkerenorganisatie dinsdag bekend.

Niet eerder vroegen de VN de internationale gemeenschap om zo veel geld, dat bestemd is voor humanitaire hulp aan meer dan vijftig miljoen mensen in 28 landen.

Dit jaar hadden de VN circa 6,6 miljard dollar (5 miljard euro) nodig voor noodhulp. De VN-lidstaten kwamen met slechts 59 procent van dat bedrag over de brug.

Het meeste geld (1,7 miljard dollar ofwel 1,3 miljard euro) gaat naar Sudan. Daar zijn alleen al miljoenen mensen ontheemd door de burgeroorlog in Darfur. Het geld wordt gebruikt voor onder meer aankoop van voedsel.

Natuurrampen

Haïti en Pakistan, twee landen die dit jaar zijn getroffen door grote natuurrampen, ontvangen volgend jaar bijna 2 miljard dollar (1,5 miljard euro).

In Pakistan wordt het geld besteed aan noodonderkomens, drinkwater, voedsel en gezondheidszorg. In Haïti gaat het vooral om drinkwater en bevordering van de volksgezondheid.