PEKING - De Chinese topfunctionaris Dai Bingguo reist naar Noord-Korea, mogelijk al woensdag. Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo op basis van diplomatieke bronnen dinsdag in Peking.

Dai adviseert de regering op het terrein van de buitenlandse politiek. Volgens Kyodo gaat hij er vermoedelijk bij het bewind in Pyongyang op aandringen dat het deelneemt aan het zogeheten zeslandenoverleg.

Daarin praten vertegenwoordigers van China, beide Korea's, Japan, Verenigde Staten en Rusland over de ontmanteling van het Noord-Koreaanse nucleaire programma. Het overleg ligt al meer dan een jaar stil.

Nucleair programma

China pleitte zondag voor spoedoverleg tussen de zes landen om de patstelling tussen Noord- en Zuid-Korea te doorbreken. Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten wezen die suggestie van de hand. Zij eisen dat het bewind in Pyongyang eerst laat zien dat het oprecht streeft naar een oplossing voor het geschil over het nucleair programma.

De spanningen tussen beide Korea's zijn de afgelopen tijd toegenomen. Noord-Korea vuurde vorige week granaten af op een Zuid-Koreaans eiland, waardoor vier mensen, twee militairen en twee burgers, omkwamen.

Oefening

Zondag begon een gezamenlijke oefening van de Zuid-Koreaanse en Amerikaanse marine. Noord-Korea meldde dinsdag "duizenden" functionerende centrifuges te hebben in een tot recent geheimgehouden uraniumverrijkingsfabriek.

Noord- en Zuid-Korea sloten in 1953 een wapenstilstand, die een einde maakte aan de Koreaanse Oorlog, maar zij hebben nooit vrede gesloten.