SOFIA - De Nederlandse chemicaliëntanker Alessandro DP is maandagmiddag in de Zwarte Zee voor de Bulgaarse kust in aanvaring gekomen met een vrachtschip uit Sierra Leone. Het vrachtschip, de Karim I, zonk vrijwel onmiddellijk. Vijf opvarenden worden nog vermist.

Het ongeluk gebeurde zo'n 20 kilometer ten zuidoosten van Kaap Emine, een wachtplaats voor schepen die de haven van Burgas binnen willen.

De precieze toedracht is onduidelijk, maar volgens de havenautoriteiten heeft de kapitein van de Karim I mogelijk een stuurfout gemaakt. De aanvaring gebeurde in de schemering en de weersomstandigheden waren slecht.

Alle tien opvarenden van de Karim I belandden in zee. Drie konden vrij vlug worden opgepikt door schepen in de buurt. De Bulgaarse kustwacht viste later nog twee bemanningsleden op. Naar de overige vijf, allen Syriërs, wordt dinsdagochtend verder gezocht.

Lichte schade

De uit Rotterdam afkomstige Alessandro DP liep bij de aanvaring lichte schade op. Het schip was leeg en er zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. De Karim I was met een lading oud ijzer op weg naar de Bosporus.