RAMALLAH - Ongeveer een half jaar na de versoepeling van de Israëlische blokkade van de Gazastrook is de toestand in het gebied nog maar weinig verbeterd. Dat blijkt uit een dinsdag vrijgegeven rapport van 22 hulporganisaties en mensenrechtengroepen.

Aan het rapport verleenden organisaties als Oxfam, Amnesty International en Save the Children hun medewerking.

Israël zegde onder meer soepelere regels toe voor de invoer van bouwmateriaal voor scholen en huizen.

Veel van die gebouwen waren beschadigd of verwoest tijdens de Israëlische militaire operatie in Gaza in december 2008 en januari 2009.

Volgens de Verenigde Naties zijn er alleen al voor de huisvesting in Gaza 670.000 vrachtwagens met bouwmateriaal nodig. In de huidige situatie kunnen er per maand echter slechts 715 vrachtwagens met bouwmateriaal Gaza binnenkomen.

Als de huidige situatie voortduurt, zal het tientallen jaren duren om de vereiste huizen te bouwen.

Water

Volgens Jeremy Hobbs, directeur van Oxfam International, kampen de inwoners van Gaza niet alleen met een gebrek aan bouwmateriaal. ''Doordat Israël zijn verplichtingen niet nakomt en de internationale gemeenschap niet voldoende actie onderneemt om de blokkade op te heffen, hebben de Palestijnen in Gaza nog steeds geen toegang tot zuiver water, elektriciteit, banen en een vreedzame toekomst'', aldus Hobbs.