NEW YORK - Vier medewerkers van de Nederlandse ambassade in de Verenigde Staten zijn zondag in New York aangehouden.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft maandag een bericht daarover op de website GeenStijl bevestigd. Het gaat om drie Nederlanders en een Amerikaan.

Zij worden vrijdag voorgeleid. Het ministerie heeft van de Amerikaanse politie begrepen dat zij worden aangeklaagd voor het aanvallen van een agent. Maar verder kan de woordvoerder niets over de zaak melden.

Het viertal is op borgtocht vrijgelaten. Zij zijn geen diplomaten, maar hebben een lokaal contract, zo meldt het ministerie.

Ruzie over rekening

Volgens de New York Post zou het viertal een serveerster en agenten hebben aangevallen toen zij ruzie kregen over een rekening in een jazzcafé. Eén van de agenten zou hierbij een gebroken vinger hebben opgelopen, een andere verloor een stuk van zijn tand.

Dit verhaal kan het ministerie niet bevestigen. ''Wij verwachten uiteraard dat mensen die voor ambassades werken van onbesproken gedrag zijn’’, meldt een woordvoerder van het ministerie.

De Nederlandse ambassade wacht eerst de rechtszaak af, alvorens ''ons mogelijk te beraden op eventuele stappen’’, aldus de zegsman.