MOSKOU - Rusland heeft terughoudend gereageerd op de publicatie van Amerikaanse documenten op de klokkenluiderssite Wikileaks.

Daarin komt een stuk van de Amerikaanse ambassade in Moskou uit 2008 voor, waarin president Dmitri Medvedev verlegen en aarzelend wordt genoemd.

Hij zou in de praktijk ''de Robin van Poetins Batman'' zijn. Vladimir Poetin, de voorganger van Medvedev, is nu premier.

Een woordvoerder van Poetin zei dat de premier eerst het originele document wil zien en nagaan of ''het correct is vertaald''. Iedere snelle reactie zou volgens hem voorbarig zijn. Een medewerker van Medvedev zei in de krant Kommersant dat de Amerikanen de regering in Moskou vooraf hebben geïnformeerd over de publicatie van de documenten.

Volgens een Israëlische regeringsfunctionaris, die anoniem wilde blijven, tonen de documenten aan dat Israël ''niet met dubbele tong praat'' en dat het zich in het openbaar en in diplomatieke contacten op dezelfde manier uitlaat over het nucleaire programma van Iran.

Democratisch gezag

De Franse regeringswoordvoerder François Baroin noemt de publicaties een ''bedreiging voor het democratische gezag''.

''We moeten zeer oplettend zijn en verenigd op staatsniveau om te vechten tegen wat een bedreiging vormt voor de democratische autoriteit en soevereiniteit'', zei hij tegen radiozender Europe 1. ''De bescherming van staten is een bijzonder ernstige zaak'', voegde hij eraan toe.

Heftige discussies

Veel van de tot nu toe gepubliceerde stukken laten heftige discussies zien tussen de Verenigde Staten en hun Arabische bondgenoten over het programma van Iran.

Teheran zegt dat het alleen vreedzame bedoelingen heeft, maar volgens velen streeft het ernaar een kernwapen te bezitten. De documenten bevestigen dat ''het gehele Midden-Oosten doodsbenauwd is bij het vooruitzicht van een nucleair Iran''.

De Arabische landen zetten de Verenigde Staten meer onder druk om militair in te grijpen dan Israël, meent de functionaris.

Lees alle Twitterberichten over dit onderwerp op NUlive