RIO DE JANEIRO - De Braziliaanse politie heeft bij een actie tegen drugsbendes in sloppenwijken in Rio de Janeiro 40 ton marihuana in beslag genomen. Dat heeft de Braziliaanse krant O Globo zondag gemeld op gezag van de autoriteiten.

De drugs zijn in beslag genomen bij een actie in het Complexo Alemao, een reeks sloppenwijken in het noorden van Rio de Janeiro. Verder confisqueerde de politie onder meer 200 kilo cocaïne en een aantal vuurwapens.

Eerder lieten de autoriteiten weten dat het leger en de politie zondag het Complexo Alemao hebben veroverd op drugscriminelen die daar de baas waren.

Duizenden politieagenten, militairen, mariniers en parachutisten deden mee aan de actie tegen circa zeshonderd verdachten van criminele activiteiten.

''Dit is onze D-Day'', zei kolonel Lima Castro, woordvoerder namens het leger tegen de Braziliaanse televisie. ''Wij geven deze gemeenschap terug aan de bevolking van Rio de Janeiro.''

Vorige week begonnen de autoriteiten aan de actie om de sloppenwijken te zuiveren van drugscriminaliteit. Tientallen mensen vonden tot nog toe de dood door schietpartijen over en weer. De meeste slachtoffers zouden drugsdealers zijn.

In totaal wonen er circa 400.000 mensen in de favela's die samen Complexo Alemao vormen. De sloppenwijken waren in het verleden vaker het toneel van grootschalige en gewelddadige acties door de politie en het leger.

Probleem

Maar de criminaliteit bleek steevast een hardnekkig probleem, terwijl mensenrechtenorganisaties vraagtekens plaatsten bij het optreden van het veiligheidsapparaat.

De nieuwste operatie is er volgens de autoriteiten op gericht Rio de Janeiro veiliger te maken in de aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal van 2014 en de Olympische Spelen van 2016. Rio is een van de speelsteden tijdens het WK voetbal. Twee jaar na het belangrijkste voetbaltoernooi is de metropool aan de Atlantische Oceaan gastheer van de Olympische Spelen.

Drugsoorlog Rio de Janeiro