PORT-AU-PRINCE - Twaalf van de achttien presidentskandidaten in Haïti hebben zondag opgeroepen tot annulering van de verkiezingsresultaten. Zij zeggen dat er sprake is van grootschalige stembusfraude.

De gezamenlijke oproep volgde op chaotische taferelen bij kieslokalen in de hoofdstad Port-au-Prince. Kiezers die hun stem niet konden uitbrengen, kwamen in opstand. De chaos is een ernstige klap voor de geloofwaardigheid van de door de Verenigde Naties gesteunde stembusgang.

Haïti is zondag naar de stembus gegaan om een nieuwe president en een nieuw parlement te kiezen. Ook werden enkele senaatszetels verdeeld.

Protesten

Duizenden Haïtinanen zijn zondag de straat opgegaan in de hoofdstad Port-au-Prince om te protesteren tegen de omstreden stembusgang. Ze eisten dat de verkiezingen ongeldig worden verklaard wegens fraude.

Ze betoogden in de buurten Delmas en Petionville, waar het hoofdkantoor van de kiescommissie staat. De commissie weigert vooralsnog de stembusgang ongeldig te verklaren. VN-vredessoldaten zijn opgeroepen om de kantoren van de kiescommissie te beschermen.

Cholera

Haïti lijdt onder een cholera-epidemie die al vele honderden levens heeft geëist. Het land is bovendien nog lang niet hersteld van de verwoestende aardbeving in januari, waarbij ongeveer 250.000 doden vielen.

Presidentsverkiezingen Haïti