RIO DE JANEIRO - De politie en het leger in Brazilië stellen dat ze Complexo Alemao (een reeks sloppenwijken in het noorden van Rio de Janeiro) zondag hebben veroverd op de drugscriminelen die daar de baas waren.

In een regen van kogels bestormde een groot aantal agenten de wijk Favela da Grota.

Duizenden politieagenten, militairen, mariniers en parachutisten deden mee aan de actie tegen circa zeshonderd misdadigers.

"Dit is onze D-Day", zei kolonel Lima Castro, woordvoerder namens het leger. "Wij geven deze gemeenschap terug aan het volk van Rio de Janeiro."

De veiligheidsdiensten hadden de drugshandelaren zaterdag een ultimatum gesteld. Maar de drugsbendes weigerden zich over te geven. Rond acht uur 's ochtends (lokale tijd) openden de veiligheidstroepen de aanval op Favela da Grota, de laatste sloppenwijk die in handen was van de criminelen.

Kogelregen

In eerste instantie reageerden zij met een kogelregen, maar na een half uur trokken ze zich terug.

De veiligheidstroepen zijn de wijk ingetrokken en stellen grote hoeveelheden wapens en drugs in beslag te hebben genomen. ''Alle huizen zullen worden geïnspecteerd'', zei Sergio Duarte, het hoofd van de militaire politie in Rio, tegen nieuwszender TV Globo.

''De bewoners weten dat we zijn gekomen om hen te bevrijden en om vrede te brengen in dit gebied.''

Vorige week begonnen de autoriteiten aan de actie om de sloppenwijken te zuiveren van drugscriminaliteit. Zeker 46 mensen vonden tot nog toe de dood door schietpartijen over en weer. De meeste slachtoffers zouden drugsdealers zijn.

Complexo Alemao

In totaal wonen er circa 400.000 mensen in de favela's die samen Complexo Alemao vormen. De sloppenwijken waren in het verleden vaker het toneel van grootschalige en gewelddadige acties door de politie en het leger.

Maar de criminaliteit bleek steevast een hardnekkig probleem, terwijl mensenrechtenorganisaties vraagtekens plaatsten bij het optreden van het veiligheidsapparaat.

Veiliger

De nieuwste operatie is er volgens de autoriteiten op gericht Rio de Janeiro veiliger te maken in de aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal van 2014 en de Olympische Spelen van 2016. Rio is een van de speelsteden tijdens het WK voetbal.

Twee jaar na het belangrijkste voetbaltoernooi is de metropool aan de Atlantische Oceaan gastheer van de Olympische Spelen.