WELLINGTON - De drie tieners die woensdag waren gered nadat ze vijftig dagen op zee hadden gedobberd rond de Fiji-eilanden, waren op zoek naar twee meisjes.

De twee oudsten dronken wat alcohol en besloten de meisjes achterna te gaan. De 14-jarige Etueni Nasau was nuchter, maar vond het wel spannend. "Ik dacht dat ze het toch niet echt gingen doen", zei hij tegen de Amerikaanse omroep CNN over zijn neven, de 15-jarige broers Iele Filo en Samu Pelesa.

De drie jongens stapten in een metalen boot, met genoeg kokosnoten om twee dagen te overleven. Ze verdwaalden en de brandstof raakte op.

Ze overleefden door een zeemeeuw rauw te eten. Door een gelukkig toeval vond een vissersboot de uitgemergelde jongens, waarna ze snel water en wittebrood kregen. Al snel vroegen ze om frietjes van McDonalds.

Sterk als een os

Ze bleven de hele tijd lachen, zei matroos Tai Fredricsen van de reddende vissersboot. "Ze waren lichamelijk verzwakt, maar geestelijk zo sterk als een os. Het was geweldig om hen te ontmoeten. Ze gaven niet op."

De vader van de broers heeft de bemanning van de reddingsboot uitgenodigd voor een groot feest. De familie van de tieners had hen allang dood gewaand.