SEOUL - De spanning tussen Noord- en Zuid-Korea is behoorlijk opgelopen door de gezamenlijke marine-oefening die Zuid-Korea en de Verenigde Staten sinds zondag houden in de Gele Zee.

Noord-Korea waarschuwde zondag opnieuw dat het militaire aanvallen uitvoert als de marines van Amerika en Zuid-Korea de territoriale wateren van Noord-Korea schenden. De waarschuwing kwam kort nadat het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap meldde dat Noord-Korea raketten in stelling bracht.

Volgens de berichten plaatste Noord-Korea raketten tegen gronddoelen en schepen op lanceerinstallaties in de Gele Zee. Ook waren er verplaatsingen van luchtdoelraketten .

Explosies

Even later werden explosies op Noord-Koreaans grondgebied gehoord in de buurt van het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong, waar dinsdag vier doden vielen door Noord-Koreaans artillerievuur.

De inwoners werden naar de schuilkelders gedirigeerd, maar mochten van de autoriteiten naar hun huizen terugkeren toen bleek dat er geen gevaar was.

Geplande oefening

De Verenigde Staten en Zuid-Korea zijn zondag met een gezamenlijke marine-oefening begonnen in de Gele Zee. De oefening was volgens de Amerikanen al gepland, maar is ook bedoeld om Noord-Korea van nieuwe aanvallen te weerhouden.

Aan de exercities doet onder andere het Amerikaanse vliegdekschip USS George Washington mee.

Noord-Korea waarschuwde zaterdag dat ''niemand de gevolgen kan voorspellen van de oefeningen met het Amerikaanse vliegdekschip''. De regionale grootmacht China, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, liet weten de oefening ook af te keuren.

Foutje

Zuid-Korea heeft tijdens de oefening per abuis een granaat afgeschoten naar het zuidelijke deel van de gedemilitariseerde zone tussen beide landen

Het land heeft direct een bericht gestuurd naar Noord-Korea dat de beschieting een foutje was. Bij het incident met de 155 mm-granaat vielen geen gewonden.

Zorgwekkend

China zegt zich in te zullen spannen om de patstelling tussen beide landen op te lossen. Het land, een bondgenoot van Noord-Korea, noemt de huidige situatie zorgwekkend. Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua zondag.

China heeft gevraagd om spoedberaad van het zogeheten zeslandenoverleg over het Noord-Koreaanse kernprogramma. Het overleg was al lange tijd opgeschort.

Niet de tijd

Het spoedoverleg zou formeel geen hervatting van het zeslandenoverleg mogen zijn, benadrukte Wu Dawei, de Chinese ambassadeur in Noord-Korea. Het idee voor het zeslandenoverleg was aan de orde gekomen toen de Chinese topdiplomaat zondag sprak met de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak.

Zuid-Korea heeft het idee echter direct afgewezen. "Nu is niet de tijd om te spreken over hervatting van het zeslandenoverleg over het kernprogramma", zei een woordvoerder namens de president van Zuid-Korea.

Officieel bezoek

Dinsdag brengt de voorzitter van het Noord-Koreaanse parlement, de Opperste Volksvergadering, een officieel bezoek aan China. De voorzitter, Choe Thae-bok, is een vertrouweling van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il. Over het doel van het bezoek zijn geen details bekendgemaakt.

Oefening Zuid-Korea