AMSTERDAM - De premier van Curaçao Gerrit Schotte vindt dat de Veiligheidsdienst van het land ernstig tekort is geschoten in zijn geheimhoudingsplicht rond een antecedentenonderzoek van Schotte's ministersploeg.

In lokale media circuleerde uitgelekte informatie over het onderzoek. Schotte wil dat er een diepgaand onderzoek wordt ingesteld naar de dienst.

Door het lekken van de informatie is volgens Schotte de integriteit van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) ernstig geschonden. De persoonlijke levenssfeer van betrokkenen is ernstig aangetast, stelt de premier.

In lokale media wordt onder meer gerept over belastingschulden van ministers. De ministersploeg trad 10 oktober aan nadat de Nederlandse Antillen werden opgeheven.

Gumbs

Schotte zette tijdens de lopende screeningsprocedure de chef van de Veiligheidsdienst Edsel Gumbs op non-actief. De rechter oordeelde dat Gumbs zijn werk gewoon mag voortzetten. De grootste oppositiepartij wil nu dat de premier aftreedt.

Bij het onderzoek gaat de procureur-generaal onder meer de antecedenten van de ministers na en wordt gekeken naar de gegevens die de Veiligheidsdienst over de betrokkenen heeft. Na gesprekken van de ministers met de premier kan dan bijvoorbeeld worden besloten dat een minister niet geschikt is.

Uiterlijk vrijdag stelt Schotte de gouverneur van Curaçao Frits Goedgedrag op de hoogte van zijn conclusies.