PEKING - De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Yang Jiechi heeft vrijdag gesproken met zijn Zuid-Koreaanse en Amerikaanse collega's en met de ambassadeur van Noord-Korea.

Ze bespraken de crisis die dinsdag tussen de beide Korea's ontstond na een schietincident. Dat meldde het Chinese persbureau Xinhua.

Yang Jiechi ontmoette de Noord-Koreaanse ambassadeur en telefoneerde met zijn Amerikaanse ambtgenote Hillary Clinton en zijn Zuid-Koreaanse collega Kim Sung-hwan.

Incident

Zuid-Korea en de Verenigde Staten riepen China meteen na het incident op om bondgenoot Noord-Korea in het gareel te houden.

Bij het incident kwam Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong onder Noord-Koreaans artillerievuur kwam te liggen, waarbij vier doden vielen. China gaf echter tot de gesprekken van vrijdag nauwelijks een reactie.

Afkeuring marineoefening

China liet vrijdag ook weten een marineoefening af te keuren die Amerika en Zuid-Korea vanaf zondag willen houden in de Gele Zee, ter afschrikking van Noord-Korea.

''We zijn tegen alle militaire activiteiten in onze exclusieve economische zone die plaatsvinden zonder onze toestemming'', aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Meer druk op Noord-Korea

Amerika's hoogste militair, admiraal Mike Mullen, zei vrijdag in een interview met CNN dat zondag wordt uitgezonden dat China meer druk moet uitoefenen op Noord-Korea.

Hij vindt dat Peking zich vergist als het denkt dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il onder controle te houden is. ''Het is geen man die we kunnen vertrouwen'', aldus Mullen.

Betreurenswaardig

Noord-Korea noemt het ''erg betreurenswaardig, als het waar is, dat er burgers zijn omgekomen'' bij de beschieting van een Zuid-Koreaans eiland dinsdag. Volgens Zuid-Korea kwamen daarbij twee burgers om het leven.

Noord-Korea neemt echter geen schuld op zich: ''De vijand moet verantwoordelijk worden gehouden, wegens de onmenselijke actie om een 'menselijk schild' te vormen met burgers bij de militaire basis''.

Oud-militairen

Zo'n duizend Zuid-Koreaanse oud-militairen hebben zaterdag betoogd voor een hardere aanpak van Noord-Korea. ''Het is tijd voor actie. Tijd voor wraak. Raak hun presidentieel paleis'', schreeuwden de oud-militairen.

Ze verbrandden vlaggen en staatsportretten van het buurland Noord-Korea en zweerden wraak voor het bombardement van een Zuid-Koreaans eiland dinsdag. De oud-militairen popelen om zelf weer te vechten. ''We staan klaar om naar het front te rennen als ons dat wordt gevraagd'', zei de afgezwaaide marinier Lee Kwang-Sun.

Minister van Defensie

De nieuwe minister van Defensie van Zuid-Korea, de 61-jarige carrièremilitair Kim Kwan-jin, heeft zaterdag een krachtiger reactie beloofd bij een volgende aanval van Noord-Korea. ''Dan zullen we enkele keren zo zwaar terugslaan''. De vorige minister was opgestapt na zware kritiek over de bescheiden reactie dinsdag. De regering wil de militaire uitgaven flink opschroeven.

Zuid-Korea en de Verenigde Staten beginnen zondag grote marine-oefeningen, om Noord-Korea af te schrikken. Onder meer het Amerikaanse vliegdekschip George Washington, met zesduizend bemanningsleden en 75 gevechtsvliegtuigen, doet mee.

Provocatie

Noord-Korea noemde de oefening een ''onvergeeflijke militaire provocatie''. Het dreigde de hele vloot in een vlammenzee te veranderen als het ''de grens overschrijdt met slechts 0,01 millimeter.''

Herdenking Zuid-Korea