ANTANANARIVO - Oud-vicepresident Raymond Ranjeva van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een mislukte couppoging in zijn geboorteland Madagaskar.

Dit heeft de minister van Justitie van de Afrikaanse eilandstaat vrijdag bekendgemaakt.

Ranjeva is verhoord over de couppoging vorige week en vervolgens op borgtocht vrijgelaten. De oud-VN-rechter is in staat van beschuldiging gesteld wegens het in gevaar brengen van de veiligheid van de staat. Het is nog niet bekend wanneer hij terecht moet staan.

Ranjeva was van 1991 tot 2009 ICJ-rechter en van 2003 tot 2006 vicepresident van het hoogste rechtscollege ter wereld, dat is gevestigd in het Vredespaleis in Den Haag. Hij behoort tot de adel van de etnische groep Merina.

Aangevallen

De 68-jarige Ranjeva had vorige maand president Andry Rajoelina van Madagaskar in het openbaar aangevallen. Hij beschuldigde het staatshoofd de akkoorden niet te respecteren die vorig jaar zijn gemaakt om de politieke onrust in het land te beëindigen.

Rajoelina had in maart 2009 met hulp van het leger zijn voorganger Marc Ravalomanana verdreven.

''Ik vraag Rajoelina de verantwoordelijkheid over te dragen aan een echt neutraal interimgezag'', zei Ranjeva in oktober. ''Ik stel mijzelf beschikbaar voor de echte overgang.''

Volgens politiek analisten in de hoofdstad Antananarivo had de populaire Ranjeva op voldoende steun als politiek leider kunnen rekenen, als de poging tot staatsgreep was geslaagd.