JAKARTA - Na de Merapi is vrijdag de vulkaan Bromo uitgebarsten op het Indonesische Java. Hierdoor ontstond een hete aswolk tot circa 500 meter in de lucht boven de vulkaan. Dat meldden Indonesische media.

Volgens de autoriteiten vormt de uitbarsting momenteel geen gevaar voor omwonenden. De Bromo barst gemiddeld een keer per jaar uit, maar het is al lang geleden dat er hete as naar buiten kwam.

De Bromo ligt ongeveer 275 kilometer ten oosten van de Merapi die door recente uitbarstingen zeker 322 levens heeft geëist.

Een van de grootste toeristische attracties

De Bromo gold als een van de grootste toeristische attracties van Java, maar sinds de hevige uitbarstingen van de Merapi eind oktober is deze vulkaan meer in trek bij toeristen.

Door de uitbarstingen kwam grootvader Marijan, de spirituele bewaker van de Berg van Vuur zoals de Merapi ook wel wordt genoemd, om het leven. Zijn geboortedorp, dat tegelijkertijd vrijwel geheel werd verwoest, maakt hier gebruik van.

Bezoekers moeten 200.000 Indonesische roepia (17 euro) entree betalen. Dit geldt ook voor journalisten. ''Het is de eerste keer dat ik moet betalen om een ramp te verslaan'', aldus een Indonesische journalist.

Vulkaan Bromo uitgebarsten in Java