SEOUL - De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak heeft de voormalige legerleider Kim Kwan-jin vrijdag benoemd tot de nieuwe minister van Defensie. De 61-jarige Kim Kwan-jin is de opvolger van de donderdag opgestapte Kim Tae-young.

Dat heeft het kantoor van Kim vrijdag laten weten, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Eerder meldden Zuid-Koreaanse media dat oud-generaal Lee Hee-Won (61) de nieuwe minister van Defensie zou worden. De regering stelde toen in een reactie dat de screening van de kandidaten nog niet rond was.

Het vertrek van Kim Tae-young hield verband met het jongste geweldsincident tussen de legers van Noord- en Zuid-Korea. Tijdens beschietingen over en weer vielen dinsdag zeker vier doden op het eiland Yeonpyeong, dat in handen is van Zuid-Korea.

Het leger van Zuid-Korea kreeg harde kritiek vanwege de volgens sommige politici en media late en zwakke reactie op de beschieting door Noord-Korea.

Beschietingen

Zuid-Koreaanse militairen vuurden tachtig granaten af richting Noord-Korea, nadat dat land eerder een uur lang granaten had afgeschoten richting Yeonpyeong. Twee militairen en twee burgers vonden de dood op het eiland. Het is onduidelijk of er doden vielen aan Noord-Koreaanse zijde.

Noord-Korea heeft gedreigd met nieuwe acties tegen het zuidelijke buurland. Pyongyang is woedend over maritieme oefeningen van de legers van Zuid-Korea en de Verenigde Staten in de omgeving van de zeegrens tussen de beide Korea's.

Noord- en Zuid-Korea zijn het onder meer oneens over het verloop van de grens en de verdeling van de territoriale wateren.