LONDEN - Agenten van de Britse inlichtingendienst hebben honderdduizenden euro's betaald aan een Afghaan die zich als Talibanleider heeft voorgedaan.

Zij waren ervan overtuigd dat hij een belangrijke commandant was die het gezag had om namens de islamitisch-fundamentalistische organisatie te onderhandelen met hooggeplaatste Amerikaanse en Afghaanse functionarissen.

Dat heeft de Britse krant The Times vrijdag gemeld.

Deze week bleek uit krantenpublicaties in de Verenigde Staten dat de man met wie maanden geheime gesprekken zijn gevoerd over een mogelijke vrede, waarschijnlijk geen hooggeplaatste Talibanman was. Hij zou zich hebben voorgedaan als Mullah Akhtar Mohammed Mansour. Dat zou na Mullah Omar de belangrijkste figuur binnen de Taliban zijn.

Ten tijde van het bewind van de Taliban in Afghanistan (1995-2001) was hij minister van luchtvaart.

De Britse inlichtingendienst MI6 heeft de man volgens The Times diverse keren naar Kabul gevlogen om hem met de functionarissen te laten onderhandelen. Eén keer zou hij president Hamid Karzai hebben gesproken in diens paleis.

De president heeft dat tegengesproken. ''De Britse inlichtingendienst was naïef en bij ons was de wens de vader van de gedachte'', zegt een Afghaanse functionaris in de krant.