PYONGYANG - De plannen van de Verenigde Staten en Zuid-Korea om een gezamenlijke maritieme oefening te houden in de Gele Zee, brengen het Koreaanse schiereiland ''dichter bij de rand van oorlog''. Dat meldden Noord-Koreaanse staatsmedia vrijdag.

''De situatie op het Koreaanse schiereiland nadert de rand van oorlog, door het roekeloze plan van schietgrage elementen om opnieuw oorlogsoefeningen te houden die gericht zijn op de Democratische Volksrepubliek Korea'', aldus het persbureau KCNA.

Dinsdag ontstond een nieuwe crisis tussen de beide Korea's, toen Noord-Korea het eiland Yeonpyeong beschoot met zware artillerie.

Twee Zuid-Koreaanse burgers en twee militairen kwamen om. De aanval was waarschijnlijk gericht op een militaire basis, maar er werden ook woonhuizen geraakt.

Vergelding

Noord-Korea meldde later dat de beschietingen een vergelding waren voor Zuid-Koreaanse marineoefeningen in de Gele Zee, bij de zeegrens met Noord-Korea.

Zuid Korea en de Verenigde Staten zeggen dat de gezamenlijke marine-oefening al voor het incident van dinsdag gepland was. De Amerikanen hebben onder andere het vliegdekschip USS George Washington naar het gebied gestuurd. De manoeuvres duren vier dagen en worden gehouden in de Gele Zee.