SEOUL - De Zuid-Koreaanse regering zegt nog geen beslissing te hebben genomen over wie de donderdag opgestapte minister van Defensie Kim Tae-young opvolgt.

De regering ontkende daarmee vrijdag een eerder bericht dat de opvolging rond zou zijn.

Het nationale persbureau meldde vrijdag dat oud-generaal Lee Hee-Won (61) de nieuwe minister van Defensie zou worden, maar de regering zegt dat de kandidaten nog gescreend worden.

De regering zoekt een opvolger voor minister Kim Tae-young, die donderdag opstapte. Zijn vertrek hield verband met het jongste geweldsincident tussen de legers van Noord- en Zuid-Korea. Tijdens beschietingen over en weer vielen dinsdag zeker vier doden op het eiland Yeonpyeong, dat in handen is van Zuid-Korea.

Zwakke reactie

Het leger van Zuid-Korea kreeg harde kritiek vanwege de volgens sommige politici en media late en zwakke reactie op de beschieting door Noord-Korea.

Zuid-Koreaanse militairen vuurden tachtig granaten af richting Noord-Korea, nadat dat land eerder een uur lang granaten had afgeschoten richting Yeonpyeong. Twee militairen en twee burgers vonden de dood op het eiland. Het is onduidelijk of er doden vielen aan Noord-Koreaanse zijde.

Noord-Korea heeft gedreigd met nieuwe acties tegen het zuidelijke buurland. Pyongyang is woedend over maritieme oefeningen van de legers van Zuid-Korea en de Verenigde Staten in de omgeving van de zeegrens tussen de beide Korea's. Noord- en Zuid-Korea zijn het onder meer oneens over het verloop van de grens en de verdeling van de territoriale wateren.