AMSTERDAM - Tegen een Zweedse neonazi en twee Polen zijn donderdag in Krakau aanklachten ingediend wegens het ontvreemden van het bord met de beruchte woorden 'Arbeit macht frei' dat boven de toegangspoort van het concentratiekamp Auschwitz hing.

Alle drie bekenden de diefstal. Naar een tweede Zweed, die de hele operatie zou hebben uitgedacht, is een onderzoek ingesteld.

De drie verdachten hebben ingestemd met gevangenisstraffen van zo'n 2,5 jaar, zeiden de aanklagers.

Het is nu aan de rechtbank om te bepalen of ze deze strafmaat accepteren en de drie direct te veroordelen. Het is waarschijnlijk dat het hof hier voor zal kiezen. De Zweed mag zijn straf in een Zweedse gevangenis uitzitten.

Woedend

Het 'Arbeit macht frei'-bord werd in december vorig jaar gestolen. Overlevenden van de Holocaust en anderen waren woedend en zagen de diefstal als een ontheiliging van de nagedachtenis van de meer dan één miljoen mensen die in het concentratiekamp de dood vonden.

Drie dagen na de diefstal werd het bord in een ondergesneeuwd bos teruggevonden. Het was in drie stukken gezaagd om het makkelijker te vervoeren.

Aanvankelijk werd gedacht dat de Zweed, Anders Hogstrom, het meesterbrein achter de diefstal was, maar de Poolse autoriteiten denken nu dat hij als een tussenpersoon fungeerde, die banden onderhield met het werkelijke meesterbrein.