ROME/PISA - Boze Italiaanse studenten hebben donderdag het Colosseum in Rome en de scheve toren van Pisa bezet. Bij het protest tegen plannen van het kabinet-Berlusconi voor bezuinigingen op het onderwijs viel zeker één gewonde.

In de Kamer van Afgevaardigden, de Italiaanse Tweede Kamer, worden de omstreden plannen ondertussen afgezwakt.

Donderdag werd voor de derde keer een wijzigingsvoorstel van de oppositie aangenomen, doordat de aanhangers van Kamervoorzitter Gianfranco Fini tegen de regering stemden. De beslissende stemming in de Kamer is komende week dinsdag. Daarna gaat het wetsontwerp naar de Senaat.

700 miljoen

Het kabinet-Berlusconi wil komend jaar 700 miljoen euro bezuinigen op de universiteiten. Docenten en studenten zijn al weken in rep en roer omdat zij vrezen voor de kwaliteit van het onderwijs en van het wetenschappelijk onderzoek. Tienduizenden mensen zijn de straat opgegaan.

Bij de stemmingen in de Kamer stemden twee onoplettende ministers van de kabinet-Berlusconi donderdag per ongeluk vóór een wijzigingsvoorstel van de oppositie. ''Een goed teken voor wie in Italië protesteert'', aldus het commentaar van Roberto Giachetti van de Democratische Partij (PD), de grootste oppositiepartij van ex-communisten en progressieve katholieken.

De ingang van de Kamer werd donderdag afgeschermd door een politiemacht, nadat enkele eieren gooiende studenten woensdag de Senaat waren binnengedrongen.

Rookbommen

De studenten die het Colosseum bezetten, staken rookbommen af die rode rook produceerden, en organiseerden, gadegeslagen door geamuseerde toeristen, een rondtocht door het klassieke amfiteater, waarbij zij leuzen riepen als: ''Wij zijn de echte leeuwen!'' In het Colosseum lieten de Romeinen christenen door roofdieren verscheuren.

Ook de Toren van Pisa moest drie uur sluiten voor het studentenprotest, maar de toeristen namen het sportief op. In Florence daartegen was de sfeer grimmig bij botsingen tussen de politie en honderden studenten.

In Padua werd de basiliek van de heilige Antonius bezet; ook in onder meer Milaan, Turijn, Ancona, Bari, Napels en Cagliari waren er protesten.

Studentenprotest Rome