RIO DE JANEIRO - Het Braziliaanse leger heeft donderdag zeker zes tanks ingezet in de sloppenwijken van Rio de Janeiro, die al dagen het toneel zijn van grootschalige politieacties tegen drugsbendes.

Sinds zondag kwamen al zeker 23 mensen om het leven door schietpartijen tussen het veiligheidsapparaat en de criminelen.

Circa twee miljoen inwoners van Rio de Janeiro wonen in circa duizend sloppenwijken. De stad telt meer dan zes miljoen inwoners.

Minstens zes tanks rolden door de Vila Cruzeiro wijk in het noorden van Rio de Janeiro. Ze ondersteunden zo een grootschalige politieoperatie, waarbij ook gepantserde voertuigen, helikopters en zwaarbewapende agenten zijn ingezet.

Brandstichting

De Braziliaanse overheid probeert het gezag te herstellen in de gewelddadige sloppenwijken, bekend als favelas. Het is de eerste keer sinds 2007 dat de regering tanks inzet voor zo'n actie in de sloppenwijken.

Drugsbendes hadden zich verzameld in de wijk Vila Cruzeiro, nadat ze uit dertien andere wijken waren verdreven. De bendes slaan terug door het vuur te openen op politiebureaus. Ze steken ook auto's en bussen in brand.

Tanks in Rio de Janeiro