SEOUL - De Zuid-Koreaanse minister van Defensie Kim Tae-young is donderdag opgestapt. President Lee Myung-bak van Zuid-Korea heeft zijn ontslag direct aanvaard.

Het opstappen van de minister houdt verband met het jongste geweldsincident tussen de legers van Noord- en Zuid-Korea. Tijdens beschietingen over en weer vielen dinsdag zeker vier doden op het eiland Yeonpyeong, dat in handen is van Zuid-Korea.

Het Blauwe Huis, de ambtswoning van de Zuid-Koreaanse president, gaf een verklaring uit over het ontslag van de minister. Het leger van Zuid-Korea krijgt harde kritiek vanwege de volgens sommige politici en media late en zwakke reactie op de granaatbeschieting door Noord-Korea.

Zuid-Koreaanse militairen vuurden tachtig granaten af richting Noord-Korea, nadat dat land eerder een uur lang granaten had afgeschoten richting Yeonpyeong. Twee militairen en twee burgers vonden de dood op het eiland. Het is onduidelijk of er doden vielen aan Noord-Koreaanse zijde.

Nieuwe acties

Noord-Korea heeft gedreigd met nieuwe acties tegen het zuidelijke buurland. Pyongyang is woedend over maritieme oefeningen van de legers van Zuid-Korea en de Verenigde Staten in de omgeving van de zeegrens tussen de beide Korea's.

Noord- en Zuid-Korea zijn het onder meer oneens over het verloop van de grens en de verdeling van de territoriale wateren.