BAGDAD - De Iraakse president Jalal Talabani heeft Nuri al-Maliki donderdag aangewezen als kandidaat-premier. Dat blijkt uit beelden op de staatszender al-Iraqiya.

Talabani sprak dat de hoop uit dat er geen enkel blok wordt uitgesloten van regeringsdeelname. Maliki riep de facties op kandidaten aan te dragen voor ministerposten. Hij zei dat die kandidaten ervaren, loyaal en integer moeten zijn.

"De toekomstige regering zal zich wijden aan wederopbouw en het zorgen voor diensten", aldus Maliki.

Na een politieke impasse van acht maanden bereiken de drie grootste blokken in het parlement eerder deze maand een akkoord over de vorming van een regering van nationale eenheid.

Strategisch beleid

Volgens het pact blijft de sjiiet Maliki premier en de Koerd Talabani president. Het voorzitterschap van het parlement werd aan een soenniet toebedeeld. Oud-premier Iyad Allawi moet een nieuw in te stellen raad voor strategisch beleid gaan leiden.

De verdeling van de macht had nogal wat voeten in de aarde. Tijdens de door aanslagen geteisterde verkiezingen van 7 maart werd het seculier georiënteerde en door veel soennieten gesteunde blok Iraqiya van Allawi de grootste partij met 91 zetels. De partijenbond Rechtsstaat van de zittende premier Maliki haalde 89 zetels.