SEOUL - Zuid-Korea stuurt extra militairen naar eilanden vlak bij Noord-Korea als reactie op de artilleriebeschieting van het eiland Yeonpyeong.

Dat maakte een regeringswoordvoerder donderdag bekend.

De situatie in het gebied blijft gespannen. Zuid-Korea en de Verenigde Staten hebben een grote militaire oefening in de Gele Zee aangekondigd, dicht bij de zeegrens met Noord-Korea.

Nieuwe aanvallen

Dat land heeft donderdag aangekondigd nieuwe aanvallen uit te voeren ''als Zuid-Koreaanse oorlogshitsers doorgaan met hun militaire provocaties".

Dinsdag ontstond een nieuwe crisis tussen de beide Korea's, toen Noord-Korea het eiland Yeonpyeong beschoot met zware artillerie. Twee Zuid-Koreaanse burgers en twee militairen kwamen om. De aanval was waarschijnlijk gericht op een militaire basis, maar er werden ook woonhuizen geraakt.

Kim Jong-il

Zuid-Koreaanse media meldden donderdag dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il, als opperbevelhebber van het Noord-Koreaanse leger, persoonlijk opdracht had gegeven voor de militaire actie tegen het zuiden.

Volgens Zuid-Koreaanse kranten bezochten Kim en zijn zoon en vermoedelijke opvolger Kim Jong-un kort voor de aanval de basis aan de Gele Zee, vanwaar granaten op Yeonpyeong vervolgens werden afgevuurd.

China

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Yang Jiechi heeft donderdag een voor vrijdag gepland bezoek aan Zuid-Korea uitgesteld. Hij zou met de Zuid-Koreaanse regering overleggen over hoe het zeslandenoverleg nieuw leven ingeblazen kon worden.

In dat overleg wordt gesproken over ontmanteling van het kernprogramma van Pyongyang. Vorige week werd bekend dat Noord-Korea een complex heeft gebouwd waar uranium wordt verrijkt.

China, de enige belangrijke bondgenoot van Noord-Korea, heeft de beschieting door Noord-Korea niet veroordeeld. De Chinese premier Wen Jiabao liet alleen weten tegen ''iedere militaire provocatie" op het Koreaanse schiereiland te zijn. Hij riep alle partijen op ''zich terughoudend op te stellen".

Verder uitte de Chinese regering haar zorg over de gezamenlijke militaire oefening van Zuid-Korea en de VS in de Gele Zee. ''We zijn tegen elke daad die de vrede en de stabiliteit op het Koreaanse schiereiland ondermijnt'', zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.