AMSTERDAM - De regering van de Amerikaanse president Barack Obama is woensdag begonnen buitenlandse regeringen op de hoogte te stellen van de aanstaande publicatie van geheime documenten van de Amerikaanse regering door klokkenluiderswebsite Wikileaks.

De documenten van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken kunnen de relaties van de Verenigde Staten met andere landen beschadigen. Ook het Congres is op de hoogte gesteld.

"Deze onthullingen zijn schadelijk van de Verenigde Staten en zijn belangen", aldus woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken P.J. Crowley.

"Ze gaan zorgen voor spanning in de relaties tussen onze diplomaten en onze vrienden over de hele wereld." Naar verwachting plaatst Wikileaks de documenten komend weekeinde op het internet.

Vertrouwen

De openbaarmaking van vertrouwelijke communicatie over buitenlandse regeringen leidt er volgens Crowley toe dat het vertrouwen in de VS als diplomatieke partner erodeert.

Bovendien kan de regering in verlegenheid worden gebracht als in de stukken denigrerend taalgebruik wordt gebezigd of kritische opmerkingen over andere regeringsleiders worden gemaakt.

Voorbereid

"Als dit vertrouwen wordt beschaamd en (de stukken) eindigen op de voorpagina's van de kranten of op de radio of de televisie, dan heeft dat gevolgen", aldus Crowley.

"We hopen dat het niet gebeurt, maar we zijn uiteraard voorbereid op de mogelijkheid dat het wel zal gebeuren."

Wat de gevolgen van de openbaarmaking van de documenten zijn is niet bekend, omdat de regering niet precies weet welke documenten in het bezit zijn van Wikileaks.

Wikileaks plaatste sinds juli al meer dan een half miljoen geheime documenten over de oorlog in Irak en Afghanistan op het internet.