AMSTERDAM - De Franse president Nicolas Sarkozy heeft zichzelf in de nesten gewerkt. Tijdens een gesprek met journalisten vorige week vrijdag maakte hij een grappig bedoelde opmerking over een pedofiel.

Tegenstanders sprongen er bovenop en verweten Sarkozy niet presidentieel te hebben gehandeld.

Vrijdag sprak Sarkozy met journalisten. Die stelden hem vragen over beschuldigingen van corruptie aan zijn adres. De president zei daarop dat journalisten voorzichtig moeten berichten over wat hij 'ongegronde beschuldigingen' noemde.

Sarkozy probeerde zijn punt duidelijk te maken door tegen een van de journalisten te zeggen: "Het lijkt me dat jij een pedofiel bent. Wie me dat verteld heeft? Ik ben er gewoon diep van overtuigd."

Eetlust

Iets later, toen Sarkozy weg moest voor een diner, zei een van de reporters: "Ik hoop dat we uw eetlust niet bedorven hebben", waarop Sarkozy antwoordde: "Natuurlijk niet, maak je niet druk, pedofiel", waarna er werd gelachen.

Het Franse dagblad Libération maakte het opgenomen interview dinsdag openbaar op zijn website.

Verbieden

De Franse politica Ségolène Royal, de tegenstrever van Sarkozy bij de Franse presidentsverkiezingen van 2007, zei dat Franse wetten dergelijke beledigingen verbieden. Sarkozy moet volgens haar dan ook worden gestraft.

"Een president moet weten hoe hij kalm blijft, hoe hij zijn woede kan beheersen en rustig kan blijven. Als hij zijn kalmte verliest, dan is dat misschien omdat hij zich ergens schuldig over voelt."

Een vriend van Sarkozy verdedigde de president in een interview met radiozender France-Info en zei dat het om een grap ging. "Jullie journalisten zijn allemaal hetzelfde. Jullie hebben -vergeef me uitdrukking- de huid van een klein meisje."