WASHINGTON - Het geweld in Afghanistan is sinds de Amerikaanse inval in het land nog nooit zo hevig geweest als in de afgelopen maanden. Dat bleek dinsdag uit een rapport van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Het Pentagon constateerde tussen april en eind september van dit jaar een toename van bijna alle soorten gewelddadige incidenten.

Alleen het aantal aanslagen met bermbommen nam af. Sinds 2007 nam het aantal incidenten toe met 300 procent.

Volgens functionarissen van het Pentagon zou op plekken waar de afgelopen zes weken extra troepen zijn ingezet de veiligheid zijn verbeterd.

Ook zouden buitenlandse troepen het geweld door Taliban-strijders in de steden hebben teruggedrongen. De functionarissen noemden de recente verbeteringen echter nog wel ''heel broos''.

Corruptie

Het rapport vermeldt verder dat de Afghaanse politie en het leger weliswaar nieuwe rekruten binnenhalen, maar dat analfabetisme en een gebrek aan officieren de opbouw van een Afghaanse veiligheidsmacht bemoeilijken. Ook corruptie is een obstakel.

Buurland Iran levert volgens de Amerikanen wapens aan de Taliban. Iran zou bovendien strijders trainen die het opnemen tegen de buitenlandse troepen en het Afghaanse leger.