PARAMARIBO - De Nederlandse ambassadeur Aart Jacobi had dinsdag een ''zakelijk en functioneel'' gesprek met president Desi Bouterse van Suriname. Bouterse ontving de ambassadeur in het presidentiële paleis in Paramaribo.

Jacobi zei in een korte reactie na de ontmoeting dat hij geen inhoudelijke mededelingen zal doen over het onderhoud. Hij brengt verslag uit aan de Nederlandse regering.

''Vandaag is het de eerste ontmoeting geweest met de president'' sinds zijn aantreden in augustus.

''Dit is ingegeven door de viering van 35 jaar onafhankelijkheid'', aldus Jacobi. De viering vindt donderdag plaats.

Goede gelegenheid

Dit was volgens de ambassadeur een goede gelegenheid om namens de Nederlandse regering de felicitaties over te brengen aan het volk van Suriname. ''Het gesprek heeft in een vriendelijke sfeer plaatsgevonden'', zei Jacobi verder.

De ambassadeur zei dat van de gelegenheid ook gebruik is gemaakt om deelneming te betuigen over de recente dood van zeven mijnwerkers in het binnenland van Suriname. De autoriteiten kondigden daarop drie dagen van nationale rouw af.

Dieptepunt

De ontmoeting is zeer opmerkelijk, aangezien de verhoudingen tussen de regeringen van Nederland en Suriname zich op een dieptepunt bevinden sinds de inauguratie van Bouterse als staatshoofd. Jacobi was niet uitgenodigd voor de plechtigheid, volgens een Surinaamse minister omdat Bouterse als democratisch gekozen president niet welkom is in Nederland. Ook zou de Nederlandse regering geen respect hebben voor de bevolking van Suriname.

Het onderhoud begon om vier uur 's middags (lokale tijd). Het gesprek was aangevraagd door Jacobi.