ATHENE - Een Griekse anarchistische groepering heeft dinsdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor de veertien bompakketjes die begin november naar buitenlandse instanties en regeringsleiders werden gestuurd.

Twee leden van de radicale Samenzwering van de Cellen van het Vuur, die destijds zijn opgepakt, bevestigden hun betrokkenheid in een brief naar Indymedia, een website voor linkse activisten. Dat meldde de politie.

Zij claimden ''het sturen van bompakketten naar de Franse president Nicolas Sarkozy, het hoofdkwartier van de Wereld Rechtbank in Den Haag en de ambassades van België en Mexico in Athene'', zo staat in de brief.

Een van de veertien pakketten was geadresseerd aan de ambassade van Nederland in Athene.

Griekse hoofdstad

''Wij zijn heel trots op onze actie.'' De tekst was ondertekend door scheikundestudent Panayotis Argyriou (22) en zijn kompaan Gerassimos Tsakalos (24). Zij werden op 1 november in de Griekse hoofdstad opgepakt.

''Zelfs onder de moeilijke omstandigheden van onze gevangenschap, gaan we niet stoppen met het publiceren van onze standpunten voor gewapend verzet en revolutie'', ging de brief verder.

Koeriersbedrijf

De pakketten leidden tot onrust en wereldwijde media-aandacht, maar hadden praktisch geen gewonden tot gevolg. Een persoon, een medewerker van een koeriersbedrijf, raakte lichtgewond door de explosie van een pakketje. Ook is door de pakketten geen grote schade aangericht.

De Samenzwering van de Cellen van het Vuur dook in 2008 op in Athene en pleegde voornamelijk kleine aanslagen op overheidsgebouwen en huizen van politici. In Griekenland staat de beweging te boek als terroristische organisatie.

Volgens de Griekse politie bestaat de groep uit militante jongeren, zonder band met andere extremistische groeperingen. De beweging hekelt naar eigen zeggen het kapitalisme, overdreven consumptiedrang, onderdrukking door de politie en uitbuiting van arbeiders.