SEOUL - Het leger van Noord-Korea heeft dinsdag ongeveer vijftig granaten afgevuurd op het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong. De beschieting lijkt gericht op een militaire basis daar.

Zestig à zeventig huizen op het eiland staan in brand. Door de granaatontploffingen zijn twee militairen om het leven gekomen. Zeventien militairen en vier burgers raakten gewond.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie zegt dat het leger reageerde door terug te schieten op Noord-Korea.

Zuid-Korea is in de hoogste staat van paraatheid in niet-oorlogstijd. Het incident deed zich voor vlak na de ontdekking van een geheim centrum voor uraniumverrijking in Noord-Korea, die de buurlanden schokte. Met het verrijkte uranium kunnen potentieel kernbommen worden gemaakt.

De Zuid-Koreaanse minister van Defensie spreekt tegenover persbureau Reuters van een "internationaal geplande aanval".

Gestopt

De beschietingen hebben volgens Reuters ongeveer een uur geduurd en leken om 08.15 uur (Nederlandse tijd) te zijn gestopt. Dat zei een ooggetuige tegen de Zuid-Koreaanse televisie.

Op Yeonpyeong, ongeveer 12 kilometer van de kust van Noord-Korea, wonen ruim duizend mensen. Bewoners ontvluchtten hun eiland met vissersboten.

Oefeningen

Het leger van Zuid-Korea heeft het vuur beantwoord, aldus het ministerie van Defensie. Het leger patrouilleert met gevechtsvliegtuigen boven het eiland. President van Zuid-Korea Lee Myung-bak zei te vermoeden dat de beschietingen door Noord-Korea een gevolg zijn van oefeningen van het Zuid-Koreaanse leger.

De president, die in ondergrondse bunkers spoedberaad heeft belegd, roept Noord-Korea op escalatie te voorkomen.

Zuid-Korea heeft per direct de geplande Rode-Kruisgesprekken over hulp aan Noord-Korea opgeschort.

Gespannen voet

De twee landen staan op gespannen voet, sinds het einde van de Koreaanse Oorlog in 1953. De marines vochten met elkaar bij het eiland Yeonpyeong in 2002 en 1999. Noord-Koreaanse marineschepen overschreden de zeegrens en openden het vuur op Zuid-Koreaanse schepen.

De Noord-Koreaanse schepen trokken zich terug, toen er versterking uit Zuid-Korea in aantocht was. Bij de incidenten vielen enkele doden.

koreamedia

Noord-Korea is een zeer gesloten en streng-communistisch land. De bevolking lijdt honger, maar de overheid geeft veel geld uit aan defensie. Het Westen vreest dat het land een atoombom ontwikkelt. Buurland China heeft het land opgeroepen terug te keren naar het overleg met zes landen.

Japan

De Japanse premier Naoto Kan heeft zijn ministers dinsdag naar aanleiding van de aanval op Zuid-Korea bevolen zich voor te bereiden op elke mogelijke gebeurtenis.

''We moeten krachtig kunnen reageren op een onverwachte gebeurtenis'', zei Kan na crisisberaad met zijn ministers en topambtenaren in zijn kantoor. ''Ik heb ministers opgedragen om hun uiterste best te doen om informatie te verzamelen.''

Volg berichten op Twitter via NUlive.

Aanval Noord-Korea