SWIEBODZIN - Het grootste Christusbeeld ter wereld in het West-Poolse Swiebodzin bij Poznan is zondag ingewijd.

Het monument is een ''zichtbaar teken van het geloof in Christus'', aldus de Poolse bisschop Stefan Regmunt tijdens de inwijdingsceremonie aan de voet van de sculptuur, waarbij meer dan tienduizend mensen aanwezig waren.

Het beeld van fiberglas en kunststof meet met 33 meter hoogte, een meter voor ieder levensjaar van Jezus met daarop een ruim 3 meter hoge goudkleurige kroon.

Het 30 meter hoge Christusbeeld bij Rio de Janeiro was tot dusver het grootst. Volgens de 78-jarige priester en bedenker van het project in Polen, Sylwester Zawadzki, is het beeld er gekomen om ''een religieuze missie te volbrengen, niet als attractie''.

Piramides

De lokale autoriteiten rekenen echter op veel bezoekers en inkomsten. Burgemeester Dariusz Bekisz zei in lokale media dat hij Egypte als voorbeeld ziet, waar duizenden winkeliers en hotelbezitters van de piramides leven.

Ondertussen zijn in Polen verhitte discussies losgebarsten over de esthetische waarde van het bouwwerk. Het beeld is net zo lelijk als de meeste Poolse pausfiguren, aldus de katholieke publicist Adam Szostkiewicz.

Het Christusbeeld is geen kunstattractie maar heeft een pastorale functie, werpt bisschop Regmunt tegen.