NEW DELHI - Een vliegtuigongeluk in mei in India dat 158 levens eiste, is veroorzaakt doordat de piloot sliep. Dat blijkt uit justitieel onderzoek, meldde dagblad Hindustan Times woensdag.

De Servische piloot Zlatko Glusica sliep het grootste deel van de drie uur durende vlucht van prijsvechter Air India Express. Hij was gedesoriënteerd, toen hij de landing inzette.

De Boeing 737-800 raakte bij de landing op de luchthaven Bajpe van de zuidelijke stad Mangalore van de landingsbaan en vloog in brand. Acht inzittenden overleefden de ramp.

Alle passagiers hadden de Indiase nationaliteit. Ze waren vertrokken uit Dubai, waar veel Indiërs werken als werknemers in de bouwsector.

Klapband

De oorzaak van de crash was tot op heden niet bekend. Ooggetuigen en overlevenden dachten aan een klapband, omdat ze een luide knal hoorden bij de landing.

Het zicht ten tijde van de ramp was goed. Kort erna zei de minister van Luchtvaart dat de piloot ''zeer ervaren'' was. Op geluidsbanden is te horen hoe de copiloot enkele secondes voor de ramp zegt: ''We hebben geen landingsbaan meer''. De piloot had geen noodsignaal afgegeven.

Het rapport van het ongeluk is overgedragen aan de luchtvaartautoriteiten.