AMSTERDAM – Verschillende mensen zijn uit nood uit de ramen van een brandende wolkenkrabber in de Chinese stad Shanghai gesprongen. De brand heeft tot nu toe al aan twaalf mensen het leven gekost.

Bijna honderd gewonden zijn overgebracht naar het ziekenhuis, aldus BNO News. De brand is inmiddels geblust.

Het gebouw staat in een van de dichtstbevolkte districten van de Chinese miljoenenstad. Op foto's van de gebeurtenis is te zien hoe een helikopter een reddingswerker op het dak neerlaat. Twaalf mensen zouden zich op het dak van het gebouw hebben verzameld in de hoop gered te worden.

Het 30 verdiepingen hoge gebouw vatte maandagmiddag rond twee uur (lokale tijd) vlam, zo meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. Het gebouw onderging op dat moment een renovatie.

Volgens ooggetuigen zou de brand zijn ontstaan op één van de steigers, waarna de wind de brand snel aanwakkerde. Alle verdiepingen vatten vlam.

Tientallen brandweerwagens snelden naar de plek des onheils. Politieagenten zetten het gebied af. Het hele gebouw stond in lichterlaaie. De vlammen waren van enkele kilometers afstand te zien.

Springen

Het is niet bekend hoeveel mensen er tijdens het uitbreken van de brand precies in het gebouw aanwezig waren. Op videobeelden is te zien hoe tijdens de reddingsacties een aantal mensen er voor kozen hun dood tegemoet te springen.

Er hangen door de brand grote rookpluimen boven de stad.

Opvang

De opknapwerkzaamheden waren recentelijk begonnen. De meeste bewoners woonden nog steeds in het flatgebouw. Het gebouw is een appartementencomplex voor leraren, van wie de meesten met pensioen zijn. De inwoners werden opgevangen in een nabijgelegen stadion.

Overlevende Li Xiuyun (61) vertelde dat ze samen met haar man, zoon en kleindochter van hun woning op de zestiende etage de trappen afrende, tot ze werden gered door brandweermannen. ''De rook was erg dik. Mijn zoon deed zijn sokken uit, maakte ze nat, waarmee we onze neuzen bedekten.''

Roet

Sommige bewoners klampten zich uit nood vast aan de bouwsteigers rondom het gebouw, in een poging aan de vlammen te ontsnappen. Beneden bij de uitgang renden bewoners met roet bedekte gezichten het gebouw uit, waar reddingswerkers ze opvingen.

Na ruim vier uur slaagden brandweermannen erin de vlammen te doven. Vervolgens, in de avond, zochten reddingswerkers met grote lampen op de bovenste verdiepingen naar overlevenden.

Bekijk video

Brand in Shanghai