LONDEN - Het Westen kan militante bewegingen zoals al-Qaeda niet verslaan. Het is hooguit mogelijk de terroristen in bedwang te houden.

Dat zei de Britse generaal David Richards, die voorheen het commando over de Britse troepen in Afghanistan had.

De BBC meldt zondag dat islamitische militanten volgens de 58-jarige Richards nog zeker dertig jaar een bedreiging zullen zijn voor Groot-Brittannië.

Hij verwacht wel dat al-Qaeda zo onder controle gehouden kan worden, dat de Britten veilig zijn. Volgens Richards zijn de beste wapens tegen militanten ''educatie en democratie'' en preventie.

''In een conventionele oorlog zijn verlies en overwinning zeer duidelijk en wordt dit gesymboliseerd door troepen die de hoofdstad van een ander land binnenmarcheren'', aldus Richards, die sinds eind vorige maand de hoogste militair is in het Britse leger.

Onnodig

''Dat leidt tot de vraag: hebben we zo'n duidelijke overwinning nodig? Ik stel dat het onnodig is en dat deze nooit behaald zal worden.''

Groot-Brittannië wil de laatste gevechtstroepen in 2014-2015 terugtrekken uit Afghanistan. De uitspraken van Richards zijn dan ook de laatste in een reeks van uitlatingen van westerse politieke en militaire leiders, die vertrek uit Afghanistan voorbereiden.

Geweld

Ook de Amerikanen hopen net als de Britten al volgend jaar de eerste militairen terug naar huis te halen. Het geweld in Afghanistan is de laatste tijd op het toppunt sinds de inval van de internationale troepenmacht in 2001.

Door het geweld zijn niet eerder zo veel burgers en militairen omgekomen, ondanks de aanwezigheid van ongeveer 150.000 militairen. Groot-Brittannië en de VS hopen dat Afghanistan stabiel is als de laatste gevechtstroepen naar huis gaan.