PARIJS - De Franse president Nicolas Sarkozy heeft zondag zoals verwacht Franςois Fillon benoemd tot premier. Fillon diende een dag eerder het ontslag van de regering in om de weg vrij te maken voor een herschikking van het kabinet.

 De 56-jarige Fillon zei zich te willen richten op het herstel van de economie en de bestrijding van de werkloosheid. Hij prees Sarkozy, omdat die naar zijn zeggen blijft vasthouden aan impopulaire maar noodzakelijke hervormingen.

Fillon is premier sinds 2007. In dat jaar won Sarkozy de presidentsverkiezingen.

Zondagavond werd de nieuwe ministersploeg bekendgemaakt. De belangrijkste verandering voor het buitenland is dat minister Bernard Kouchner van Buitenlandse Zaken, een socialist, is vervangen door de gaullistische minister van Justitie in de oude regering, Michèle Alliot-Marie.

Minister van Defensie

Oud-premier Alain Juppé wordt zoals verwacht minister van Defensie. Christine Lagarde behoudt de belangrijke post van minister van Economische Zaken.

Minister Jean-Louis Borloo van Milieu keert niet terug in het nieuwe kabinet. Hij werd tot voor enkele dagen genoemd als nieuwe premier. Ook de bekendste ministers uit een etnische minderheid, Fadela Amara (Steden) en Rama Yade (Sport), zitten niet in de nieuwe regering.

De minister van Arbeid, Eric Woerth, zit evenmin in het nieuwe kabinet. Hij is in opspraak geraakt in de belastingaffaire over de rijkste vrouw van Frankrijk, Liliane Bettencourt. Woerth zou illegale financiële transacties van Bettencourt hebben toegedekt.

Ook zou hij de toekomstige werkgever van zijn vrouw hebben voorgedragen voor de hoge onderscheiding van het Legioen van Eer. Woerth was ook de minister die verantwoordelijk was voor de omstreden hervorming van het pensioenstelsel.

Niet onder de indruk

Een zegsman van de oppositionele socialisten was niet onder de indruk van de herschikking. ''Veel gedoe om niets'', concludeerde Jean-Marc Ayrault. Hij noemde de herbenoeming van Fillon een zwaktebod van Sarkozy.

De president liet al in maart doorschemeren zijn kabinet te willen veranderen, nadat zijn partij, de UMP, een flinke nederlaag bij regionale verkiezingen had geleden.

Het gaat bovendien niet goed met de populariteit van Sarkozy, onder meer door zijn besluit de pensioenleeftijd te verhogen. De herschikking wordt gezien als een eerste stap naar de kandidatuur van Sarkozy voor de presidentsverkiezingen van 2012.