YANGON - De Myanmarese oppositieleidster en winnares van de Nobelprijs voor de Vrede Aung San Suu Kyi heeft zondag voor het eerst in zeven jaar weer een toespraak gegeven.

Ze deed dat in de stad Yangon, een dag nadat haar huisarrest was opgeheven, ten overstaan van duizenden enthousiaste aanhangers.

Suu Kyi sprak zich uit voor het recht op vrijheid van meningsuiting en zei dat ze begrijpt wat haar aanhang wil. ''Als we willen krijgen wat we willen, dan moeten we dat op de juiste wijze doen'', aldus Suu Kyi, die ook zei dat haar supporters ''de hoop niet op moeten geven''.

Suu Kyi wil graag weten wat er onder haar aanhangers leeft. ''Laat alsjeblieft weten wat jullie denken, wat jullie bezighoudt. Ik wil graag weten welke veranderingen er de afgelopen zes jaar zijn geweest en wat mensen daarvan vinden'', aldus de oppositieleidster, die aangaf veel televisie te hebben gekeken en dus wel te weten wat in het land speelt.

Democratische krachten

Ze zei verder te willen werken met ''alle democratische krachten''. Suu Kyi lijkt nog steeds haar doel van democratie in Myanmar te willen bereiken. Ze riep haar aanhang op daarnaar te streven. ''Jullie moeten opkomen voor wat goed is.''

De oppositieleidster zei tevens geen vijandigheid te voelen voor haar bewakers van de militaire junta. ''De beveiligers hebben me goed behandeld. Ik wil de junta vragen het volk ook goed te behandelen'', aldus Suu Kyi.

Junta

Suu Kyi heeft de afgelopen twintig jaar zeker vijftien jaar in gevangenschap of onder huisarrest doorgebracht. Ze is de grootste opponent van de militaire junta, sinds haar partij in 1990 met overmacht de verkiezingen won. De junta verklaarde die uitslag ongeldig.