SOLRE-SAINT-GERY - Zeker twee personen zijn in de nacht van zaterdag op zondag om het leven gekomen door het noodweer in België.

Het gaat om inwoners van het dorp Solre-Saint-Gery, die werden meegesleept door het wassende water.

De Hantes, een van de rivieren die de Maas voeden, stroomt door het plaatsje in de provincie Henegouwen, nabij de grens met Frankrijk. Het eerste slachtoffer viel toen een auto een doodlopende straat inreed.

Het voertuig raakte vast in het hoge water aldaar. De bestuurder kon zich nog redden, maar zijn echtgenote (72) kwam om het leven.

Een tweede dodelijk ongeval gebeurde toen een inwoner van Solre-Saint-Géry te voet naar zijn woning ging. Waarschijnlijk is de man meegesleurd door het water. Zijn lichaam werd niet ver van zijn woning teruggevonden.

Kritiek

De wateroverlast in België neemt steeds ernstiger vormen aan. Vooral in de provincies Vlaams- en Waals-Brabant en Henegouwen is de situatie kritiek. In diverse dorpen en stadjes moesten inwoners worden geëvacueerd, omdat het waterpeil van een nabijgelegen riviertje of waterweg het alarmpeil had overschreden.

Dat gebeurde onder meer in Ruisbroek, vlakbij Brussel, waar het kanaal Brussel-Charleroi buiten zijn oevers trad. In het Waals-Brabantse Tubeke moesten duikers worden ingezet om de bewoners met bootjes uit hun ondergelopen huizen te halen.

Evacuaties

Ook in delen van de provincie Oost-Vlaanderen waren zondag nog evacuaties nodig. Dat was bijvoorbeeld het geval in Geeraardbergen, waar het centrum wordt bedreigd door een overstroming van de rivier de Dender.

De wateroverlast in België zorgt ook voor veel verkeershinder. Wegen zijn onbegaanbaar en hier en daar is geen treinverkeer mogelijk.

Belgische weerdeskundigen verwachten dat de regen in de loop van zondag afneemt. Zondagavond zou het droog worden, waarna het ergste achter de rug zou moeten zijn.

Wateroverlast in België door hevige regenval