PARIJS - De Franse president Nicolas Sarkozy heeft zaterdag het ontslag van zijn regering van premier Franςois Fillon geaccepteerd. Dat maakte het Elysée in een verklaring bekend.

Daarmee wordt de weg vrijgemaakt voor de lang verwachte herschikking van het kabinet.

Het ontslag van de regeerploeg is een formaliteit en stelt het staatshoofd in staat nieuwe ministers te benoemen zonder de bestaande ploeg helemaal te hoeven vervangen. Naar verwachting zal de populaire premier Fillon op zijn post terugkeren.

Fillon zal na zijn vermoedelijke herbenoeming een nieuwe ministersploeg presenteren, mogelijk al maandag.

De meeste waarnemers verwachten een kleiner kabinet waarvan de meeste leden uit Sarkozys UMP afkomstig zullen zijn. Waarschijnlijk wordt voormalig premier Alain Juppé minister van Defensie.

Flinke nederlaag

Sarkozy liet al in maart doorschijnen zijn kabinet te willen veranderen nadat de UMP een flinke nederlaag bij regionale verkiezingen had geleden.

Het gaat bovendien niet goed met de populariteit van Sarkozy, onder meer door zijn besluit de pensioenleeftijd te verhogen. In 2012 zijn er in Frankrijk presidentsverkiezingen.

Nieuwe partij

Zaterdag fuseerden de Franse milieupartijen Les Verts en Europe Ecologie (EE). Op een bijeenkomst in Lyon werd besloten dat de nieuwe partij Europe Ecologie-Les Verts gaat heten.

De nieuwe partij zal in het voorjaar naar het zich laat aanzien oud-onderzoeksrechter Eva Joly aanwijzen als presidentskandidaat.