ESSEN/DÜSSELDORF - Niet alleen België en het zuiden van Nederland, maar ook de West-Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen heeft last van langdurige regen.

 Kelders zijn ondergelopen, wegen overstroomd en kwetsbare plekken moeten met zandzakken worden beschermd. Dat hebben de brandweer en politie gemeld.

In 24 uur is in de deelstaat, die aan Nederland grenst, ongeveer 70 liter regen per vierkante meter gevallen, een hoeveelheid die normaliter in een maand valt.

Vooral het Sauerland en het gebied rond de stad Siegen is getroffen. Meteorologen verwachten dat het zondag blijft regenen, hoewel minder hevig. Pas in de nacht naar maandag wordt het droog.

Afgesloten

Verscheidene stukken autosnelweg moesten tijdelijk worden afgesloten. Dat gold voor bijvoorbeeld de A40 tussen Dortmund en Duisburg, de A33 bij Paderborn en de A61 bij Mönchengladbach.

In het Ruhrgebied maken de brandweer en politie overuren. Alleen al rond de stad Soest strijden ongeveer duizend brandweerlieden tegen de wateroverlast. In Essen moest de brandweer zaterdagmiddag driehonderd keer uitrukken.

Een woordvoerder van de politie in Düsseldorf, hoofdstad van de deelstaat, zei dat de regen op zich niet het zwaarste probleem is. Dat zijn veeleer de afgevallen bladeren. Zij verstoppen de afvoerkanalen, zodat het water niet kan weglopen.