WASHINGTON - Het zelfverklaarde meesterbrein achter de aanslagen van september 2001 in de Verenigde Staten, Khaled Sheikh Mohammed, zal de komende tijd niet voor een rechter verschijnen.

Dat meldde The Washington Post zaterdag op basis van bronnen in de regering.

Mohammed zit vast op de Amerikaanse marinebasis Guantanamo in Cuba. De Amerikaanse president Barack Obama gaat het detentiecentrum sluiten. Vervolging van Mohammed, bijnaam KSM, kan volgens de overheid niet door een federale rechter gebeuren, maar ook niet door een militaire.

Vooral uit Republikeinse hoek is veel kritiek op de plannen van Obama om Mohammed te laten berechten door een federale rechter in New York.

Ander politiek klimaat

Na de recente verkiezingsnederlaag van de Democraten, lijkt een ander politiek klimaat nodig om deze plannen uit te kunnen voeren. Een militair tribunaal ziet Obama zelf niet zitten, omdat het liberale deel van zijn achterban die mogelijkheid niet steunt.

Het lijkt er dus op dat de beslissing tot vervolging de komende tijd wordt uitgesteld. Kenners zeggen dat een rechtszaak niet zal plaatsvinden voor de presidentsverkiezingen van 2012.

Oorlogswetten

Volgens de oorlogswetten mag Mohammed nog vastgehouden worden, aldus de Amerikaanse overheid. Waar dat gaat gebeuren als Guantanamo de deuren sluit, is niet bekend. Het Witte Huis benadrukte eerder dit jaar dat Obama uiteindelijk wel een besluit zal nemen over de vervolging van KSM en vier mede-verdachten.

De in Koeweit opgegroeide Mohammed werd in 2003 opgepakt in Pakistan. Hij zat enkele jaren vast in geheime gevangenissen van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. In september 2006 werd hij overgebracht naar Guantanamo. Hij zit daar met een klein aantal anderen in een zwaarbewaakt gebouw.