JALALABAD - Talibanstrijders hebben zaterdag een Amerikaanse luchtmachtbasis aangevallen in het oosten van Afghanistan. Zoals gewoonlijk liepen de meldingen over het effect van de aanval en het aantal doden zeer uiteen.

De internationale troepenmacht ISAF stelde in een verklaring dat acht opstandelingen waren gedood.

De aanval zou zijn afgeslagen en aan de kant van de Afghaanse en Amerikaanse militairen zouden geen sterfgevallen te betreuren zijn.

Een woordvoerder van de Taliban claimde dat veertien leden van zijn organisatie bommen hadden laten exploderen en dat zij tientallen Amerikanen en Afghaanse militairen hadden gedood. De informatie van de Taliban is doorgaans weinig betrouwbaar.

Aanvallen

Op de basis bij Jalalabad zijn circa 2500 militairen gelegerd. Talibanstrijders hebben hier al vaker aanvallen uitgevoerd.

In een afgelegen stadje in de provincie Kunduz in het noorden van Afghanistan ontplofte later op de dag op een markt een motor. Daardoor kwamen acht mensen om het leven en raakten zeker achttien mensen gewond. Onder de slachtoffers waren twee agenten.

Militieleider

Vermoedelijk was de aanslag bedoeld om militieleider Abdul Manan om het leven te brengen. Manan, die door de aanslag stierf, is voorstander van samenwerking met de overheid, iets wat de woede van de Taliban heeft gewekt. De beweging heeft de aanslag nog niet opgeëist, maar volgens kenners is ook deze explosie toe te schrijven aan de Taliban.

In het zuiden van Afghanistan kwamen zaterdag drie militairen van ISAF om door een aanval van opstandelingen. De ISAF maakte geen nadere details bekend over het incident..

Het geweld in Afghanistan is de laatste tijd op het toppunt, sinds de inval van de internationale troepenmacht in 2001. Door het geweld zijn niet eerder zoveel burgers en militairen omgekomen, ondanks de aanwezigheid van ongeveer 150.000 militairen.