YANGON - Het huisarrest van de Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi (65) is zaterdag opgeheven.

Een overheidsfunctionaris ging rond 12.00 uur (Nederlandse tijd) haar woning in Yangon binnen om te vertellen dat de militaire junta had besloten haar vrij te laten.

Korte tijd daarna verscheen de Nobelprijswinnares aan de poort van haar woning en begroette de uitzinnige menigte. ''We moeten samenwerken om ons doel te bereiken'', zei ze tegen haar aanhang.

''Er is een tijd om stil te zijn en een tijd om te praten. Mensen moeten eendrachtig samenwerken. Alleen dan kunnen we onze doelen bereiken'', aldus Suu Kyi.

Overleggen

Na haar korte toespraak ging ze naar binnen om te overleggen met leden van haar partij, de Nationale Liga voor de Democratie (NLD).

Ze riep haar aanhangers verder op zondag naar het hoofdkwartier van de NLD te komen om haar te horen spreken.

Duizenden mensen hadden zich vrijdag en zaterdag voor haar huis verschanst in afwachting van de vrijlating van 'The Lady', zoals haar aanhangers haar noemen. Het was tot het laatste moment onduidelijk of de militaire junta haar vrij zou laten.

Toestemming

De overheid en de partij van Suu Kyi hebben nog geen officiële mededeling gedaan over haar status.

Het huisarrest van Suu Kyi liep zaterdag om 12.30 uur (Nederlandse tijd) af.

De laatste termijn was haar opgelegd, omdat ze zonder toestemming bezoek had gekregen van een buitenlander, een Amerikaan, die ongevraagd naar haar villa was gezwommen om haar naar eigen zeggen te redden.

Ongeldig

Suu Kyi heeft de afgelopen twintig jaar zeker vijftien jaar in gevangenschap of onder huisarrest doorgebracht. In het verleden werd zij ook enkele malen vrijgelaten, maar was dat altijd maar van korte duur.

Ze is de grootste opponent van de militaire junta, sinds haar partij in 1990 met overmacht de verkiezingen won. De junta verklaarde de uitslag ongeldig en sloot Suu Kyi op.

Mark Rutte

Premier Mark Rutte heeft Suu Kyi ''blijvende solidariteit'' toegezegd in haar strijd voor democratisering van Myanmar. Op verzoek van de Wereldomroep schreef Rutte een persoonlijk twitterbericht voor Suu Kyi.

''Na twintig jaar politieke strijd en gevangenschap, wees alstublieft verzekerd van onze blijvende solidariteit en hoop voor een democratische toekomst van Birma'', aldus de tweet van Rutte.

Nelson Mandela

De Wereldomroep verzamelde ook andere reacties op de vrijlating van Suu Kyi. ''Prachtig nieuws. Tijd dat mensenrechten gerespecteerd worden. Nu de anderen nog'', aldus vicepremier en minister van Economische Zaken Maxime Verhagen.

PvdA-fractieleider Job Cohen vergelijkt Suu Kyi met Nelson Mandela. ''Ondanks twintig jaar gevangenschap bleef uw ziel altijd vrij. Een leger van één vrouw, die de hoop van Birma levend hield.''

Nederlandse Burma Centrum

Het Nederlandse Burma Centrum ziet geen reden voor feestvreugde, nadat het huisarrest van  San Suu Kyi zaterdag niet verlengd werd door de militaire junta. Het is nog maar de vraag of Suu Kyi op vrije voeten blijft, aldus het centrum in een verklaring.

Suu Kyi heeft de afgelopen twintig jaar zeker vijftien jaar huisarrest gehad of in de gevangenis gezeten. Ze kwam af en toe op vrije voeten, maar dat was steeds van korte duur.

''Het is niet duidelijk of de junta inmiddels een nieuw arrestatiebevel klaar heeft liggen, zoals geregeld eerder gebeurd is.''

Zorgen

Daarnaast maakt het Burma Centrum zich zorgen over de voorwaarden van de vrijlating. Daar is tot nog toe niets over bekend gemaakt, maar gevreesd wordt dat Suu Kyi moest beloven niet langer politiek actief te zijn.

Haar advocaat heeft altijd gezegd dat zij niet akkoord zou gaan met voorwaarden die haar politieke betrokkenheid zouden beperken.

Het Burma Centrum vreest ook dat de vrijlating van de oppositieleidster bedoeld is om de recent gehouden, oneerlijk verlopen verkiezingen te overschaduwen.

Volg de laatste reacties over de vrijlating van Aung San Suu Kyi op NUlive.

Suu Kyi op vrije voeten