KIGALI - De Rwandese oppositiepolitica Victoire Ingabire (43) moet voorlopig achter de tralies blijven. Een rechtbank heeft vrijdag in hoger beroep een verzoek tot vrijlating verworpen.

Dat heeft haar advocaat Gatera Gashabana gezegd. Het proces tegen Ingabire, die wordt beschuldigd van terrorisme, begint over dertig dagen, zo meldde een functionaris later op de dag.

Ingabire werd vorige maand opgepakt in de hoofdstad Kigali. Ze zit sinds 16 oktober kaalgeschoren in de cel.

De openbaar aanklager claimt overtuigend bewijs te hebben van haar terroristische activiteiten. Zo zou hij kunnen aantonen dat haar partij, de Verenigde Democratische Krachten (FDU), een Hutu-rebellengroep financieel steunt.

Vergiftiging

De etnische Hutu-politica woonde zestien jaar in Nederland. De Nederlandse ambassade in Rwanda kan officieel niets doen voor de gearresteerde politica, zei ambassadeur Frans Makken onlangs.

Haar Nederlandse advocaat Jan Hofdijk is het daar niet mee eens. ''Nederland helpt Rwanda met het opbouwen van een rechtssysteem en gevangenissen. Dan moeten wij toch zeker met de vuist op tafel kunnen slaan over deze politieke gevangene.''

Volgens Hofdijk is de aanklacht compleet verzonnen. Ingabire vreest dat ze wordt vergiftigd in de gevangenis, wat in het Afrikaanse land vrij gebruikelijk zou zijn.

Verkiezingen

Ingabire was in januari teruggekeerd naar Rwanda om mee te doen aan de presidentsverkiezingen van augustus. Daar kreeg ze echter geen toestemming voor. De zittende Tutsi-president Paul Kagame won zonder noemenswaardige oppositie met 93 procent van de stemmen.

Kagame is feitelijk aan de macht sinds het einde van de genocide in 1994. Toen verjoegen zijn Tutsi-strijders de radicale Hutu's die circa 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's hadden afgeslacht.