ROME - De Italiaanse premier Silvio Berlusconi vindt maandag op zijn bureau de ontslagbrief van de regeringsleden van de partij Toekomst en Vrijheid (FLI).

Dat heeft fractievoorzitter Italo Bocchino gemeld.

FLI-leider Gianfranco Fini had vorige week gedreigd zijn minister en drie staatssecretarissen terug te trekken als Berlusconi zijn ontslag niet zou aanbieden. Berlusconi weigert op te stappen.

Een poging tot onderhandelen van coalitiepartner Umberto Bossi (Lega Nord) mislukte afgelopen woensdag. Fini wil alleen verder regeren met een andere premier en met de kleine christen-democratische partij UDC. Bossi blijft vooralsnog trouw aan Berlusconi.

Crisis

President Giorgio Napolitano wees de regeringspartijen erop dat de begroting voor volgend jaar prioriteit heeft. Die wordt nu zo snel mogelijk aangenomen. Daarna kan de regeringscrisis worden ingezet.

Verwacht wordt dat Napolitano de voorkeur geeft aan een interim-regering om een nieuwe kieswet aan te nemen. Zo'n regering kan rekenen op de steun van de linkse oppositie en van de aanhangers van Fini.

Geen meerderheid

In de Italiaanse Tweede Kamer heeft Berlusconi zonder Fini geen meerderheid meer. In de Senaat houdt hij nog een krappe meerderheid van enkele stemmen, maar iedere dag zijn er parlementariërs die overlopen naar FLI.

Als Berlusconi zijn positie als premier verliest, raakt hij zijn onschendbaarheid kwijt. In dat geval kunnen de strafzaken tegen hem, wegens fraude, belastingontduiking en corruptie, worden heropend.

Motie van afkeuring

De voornaamste oppositiepartij, de Democratische Partij, heeft vrijdag nog een motie van afkeuring ingediend tegen de regering-Berlusconi. De partij heeft parlementsvoorzitter Fini gevraagd snel over de motie te stemmen.

Berlusconi (74) is premier sinds 2008, na zijn eerdere regeerperiodes 2001-2006 en 1994-1995. Hij is een van de rijkste Italianen, met grote belangen in tv-zenders.

De laatste maanden duiken steeds meer schandalen op over zijn omgang met jonge meisjes. Vorig jaar ging hij op verjaardagsvisite bij een 18-jarig meisje. Daarna verschenen foto's en opnames van seksfeesten in zijn villa. De afgelopen dagen bleek Berlusconi te hebben gebeld naar een politiebureau om een jong meisje vrij te krijgen dat was opgepakt wegens diefstal.