MOSKOU - De Russische justitie heeft het onderzoek naar de mishandeling van de journalist Michail Beketov heropend. Dat heeft een justitiewoordvoerder donderdag gezegd tegen het Russische staatspersbureau RIA Novosti.

Het onderzoek was in september stilgelegd, naar verluidt omdat rechercheurs de daders niet op het spoor konden komen. Waarom het onderzoek nu wordt hervat, is niet duidelijk.

Mogelijk heeft het te maken met de aanval op de toonaangevende journalist Oleg Kasjin afgelopen weekeinde. President Dmitri Medvedev sprak zijn steun uit voor de pers en beloofde dat de daders zullen worden opgespoord. Zulke uitlatingen zijn zeldzaam in Rusland.

De nu 52 jaar oude Beketov was hoofdredacteur van een lokale krant uit een voorstad van Moskou, toen hij in 2008 werd aangevallen. Hij liep hersenletsel op en mist vier vingers en een onderbeen, waardoor hij in een rolstoel zit. Omdat zijn stembanden onherstelbaar werden beschadigd, kan Beketov niet meer praten.

Bouwproject

Beketov volgde een omstreden bouwproject in de voorstad Chimki, waarbij bestuurders zouden zijn omgekocht. Een jaar voor de mishandeling zou zijn auto zijn opgeblazen. Beketov wees met de beschuldigende vinger naar de burgemeester van de voorstad. Ook andere journalisten die verslag deden van de bouw, zouden zijn aangevallen.

Rusland is een van de gevaarlijkste landen voor journalisten om te werken, aldus belangenorganisaties. Kritische verslaggevers worden vaak vermoord of in elkaar geslagen. Een van de bekendste slachtoffers is Anna Politkovskaja. Zij werd in 2006 in Moskou doodgeschoten. De verslaggeefster van het blad Novaja Gazeta schreef kritische artikelen over toenmalig president Vladimir Poetin en volgde het conflict in Tsjetsjenië op de voet.